Home / Stiri / Scrisoare pentru protejarea pădurilor din București / Ilfov – Salvati Codrii Vlăsiei

Scrisoare pentru protejarea pădurilor din București / Ilfov – Salvati Codrii Vlăsiei

Dragilor, a venit momentul să facem fiecare câte ceva pentru pădurile si potecile ce au mai ramas din Codrii Vlasiei,  pentru acest monument natural si istoric vast, unde putem descoperi tot timpul ceva interesant, pentru padurile cele mai apropiate de casa.

Ne-am organizat in grupul civic Salvati Codrii Vlasiei care-si propune protejarea padurilor din Bucuresti – Ilfov, transformarea lor din paduri de productie cu taieri majore, in paduri de protecție – cu functii sociale si de mediu. Grupul isi mai propune transformarea lor in arii naturale protejate pe care sa le vizitam, in care sa invatam ce e natura, pe care sa le admiram si care sa ne dea inapoi aer curat si toate celelalte beneficii.
E momentul sa fim si noi frate cu codrul nu doar codrul frate cu românul. E momentul sa facem ceva pentru protejarea si salvarea lui.

Așa că am creat acest grup unde vă invitam sa vă alaturati daca vă este si vouă sensibil subiectul si dacă vă puteți aduce aportul.
În grup veți putea vedea obiectivele mai detaliate.

Un prim demers este scrisoare de mai jos pe care vrem să o trimitem din partea societatii civile, a asociatiilor de mediu, de sport, a voastra individual, asa incat sa facem aceasta primă transformare de conservare a pădurii până le putem include în arii naturale protejate.

Scrisoarea e mai jos si cei care o sustineti, fie individual fie ca organizatie, sunteti invitati sa completati acest formular simplu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Stimate domnule Ministru,

Având în vedere dorinţa comunităților din Ilfov şi București de a păstra pădurile în special pentru agrement, importanța lor pentru sănătate, scopul social, asigurarea echilibrului ecologic, protecția habitatelor și speciilor și pentru asigurarea funcțiilor de recreere, vă solicităm să dispuneți măsurile necesare pentru reîncadrarea acestor păduri în Grupa I – păduri cu funcții speciale de protecție, așa cum este funcția lor reală.

În luna ianuarie a acestui an, aţi declarat că pădurile din jurul Bucureştiului vor fi scoase din producție și introduse în protecţie până în luna martie. Din păcate până în prezent, la 6 luni de la declarație, acest lucru nu a avut loc.  Dimpotrivă, situaţia s-a degradat, cu tăieri în ritm accelerat și chiar cu distrugerea potecilor. Sub diferite forme şi cu justificări diverse, se taie în Pădurea Tunari, extensia Pădurii Băneasa, în pădurile dintre Baloteşti, Moara Vlasiei, în pădurile din Corbeanca, Valea Mocanului şi în Pădurea Snagov în care ar trebui extinsă rezervația naturală. De asemenea, s-au arat toate potecile din Pădurea Băneasa de două ori, distrugându-se potecile folosite de cetăţeni pentru a face mișcare în aer liber, precum şi poteca verde care leagă Bucureştiul de Snagov, astfel încât cicliştii nu mai pot ajunge în pădurile din nord. Toate aceste practici lipsite de justificare sunt măsuri vechi de hărţuire a comunităţilor, care au aceste păduri în componenţa localităţilor lor, sunt practic o pârghie care e folosită de diferiți administratori ai pădurii pentru obstrucţionarea iubitorilor de mişcare în aer liber de mai mulți ani.

În lumina celor de mai sus, ca urmare a ultimelor lucrări de tăiere și de distrugere a potecilor din păduri, vă informăm că a fost înființat grupul civic Salvați Codrii Vlăsiei, format din persoane fizice, comunitati locale, asociatii si persoane juridice, cu scopul de a întreprinde toate acțiunile necesare opririi abuzurilor și tăierilor agresive din aceste păduri istorice de mare importanță națională și locală și de a le desemna drept arii naturale protejate. În acest moment, ele sunt încadrate și tratate mai mult ca păduri de producție în loc de protecţie.
Considerăm că, în conformitate cu Normele tehnice pentru amenajarea pădurilor, aprobate prin Ordinul MAPPM nr. 1652/2000, ele îndeplinesc criteriile pentru a fi încadrate în grupa I – păduri cu funcții speciale de protecție. Ştim că toate pădurile din UP II Băneasa, în suprafaţă de 437,45 ha, au fost încadrate în Grupa I – păduri cu funcţii special de protecţie, categoria 1.4.a –
Arborete constituite în păduri parc, parcuri recreative, tematice sau educaţionale (T.II), dar dorim ca întreg arealul forestier din Bucureşti şi Ilfov să fie încadrat în această grupă.

Pentru a veni în sprijinul comunităţilor, vă supunem atenţiei următoarele măsuri, pe care considerăm că autorităţile cu atribuţii în domeniu, locale şi centrale, trebuie să le pună în aplicare de urgenţă:

  1. Stoparea tăierilor pădurilor din Bucureşti şi Ilfov și reîncadrarea lor în categoria pădurilor cu funcții speciale de protecție, așa cum ar trebui să fie de fapt și cum aţi susţinut şi dumneavoastră si cum e prevazut in legislatia de specialitate, sau orice demers legislativ pentru oprirea acestor taieri.
  2. Crearea unei categorii de păduri urbane și periurbane, în care să fie încadrate pădurile din apropierea marilor aglomerări urbane, al căror scop principal să fie cel recreativ, educativ, de petrecere a timpului liber în natură într-un mod sănătos, de asigurare a microclimatului sănătos pentru orașe și în care să fie permise numai intervenții de înlăturare a unor pericole pentru vizitatori.  
  3. Crearea Parcului Natural Codrii Vlăsiei şi conectarea ariilor protejate existente, a pădurilor și lacurilor prin coridoare verzi şi prin trasee turistice, poteci pietonale şi de bicicletă neasfaltate.
  4. Introducerea în legislaţia specifică a obligaţiei de a organiza dezbatere publică pentru orice intervenţie de tăiere, cu participarea societăţii civile, a comunităţii şi a factorilor interesaţi, așa cum ar trebui să se întâmple într-o administrare transparentă şi după cum standardul internațional FSC obligă Romsilva să o facă, dar nu se întâmplă.
  5. Interzicerea distrugerii potecilor turistice sau normale, folosite pentru agrement şi a traseelor care leagă diferite sate, mânastiri, palate şi zone turistice si naturale din București și Ilfov. Potecile sunt protejate si utile pentru accesul și intervenția în caz de incendiu, după cum este specificat şi în regulamentele ISU şi normele tehnice silvice.
  6. Menţinerea și declararea drumurilor de lângă lacuri şi a potecilor şi drumurilor din pădure ca fiind căi de acces public pentru agrement pietonal sau cu bicicleta, cu interzicerea accesului motorizat.

Politica europeană actuală prin Pactul Ecologic European, semnat și de România, reconfirmă rolul important al pădurii și biodiversității urbane și periurbane în combaterea efectelor crizei generată de schimbările climatice. Aceste păduri sunt mult mai valoroase din perspectiva asigurării serviciilor ecosistemice decât din cea a exploatării lemnului.  

De aceea, trebuie să ieşim din paradigma exploatării ieftine a acestei resurse valoroase, din paradigma tăiatului ieftin și barbar al pădurii ca să o punem pe foc și să ne aliniem cerințelor și dezideratelor europene și, mai ales, dorinţelor comunității locale. 

Mai precizăm ca aceste păduri sunt certificate FSC, standard internațional obținut de Romsilva, care prevede obligația de a consulta comunitățile locale cu privire la modul lor de gestionare, cât și de a asigura liberul lor acces în pădure. Tot acest standard stipulează identificarea și protejarea pădurilor cu valoare ridicată de conservare din perspectivă culturală, ecologică, economică sau religioasă deosebită, identificate în colaborare cu populaţia locală. Standardul FSC mai prevede că planul de management (amenajamentul silvic) trebuie să fie public și dezbătut public, ceea ce până în prezent nu s-a întâmplat.

Bazându-ne pe buna credinţă şi profesionalismul dvs., pe faptul că vă veți duce la îndeplinire promisiunea, sperăm că veţi răspunde solicitărilor exprimate prin prezenta scrisoare, nu numai textual, ci şi practic, astfel încât, atât comunitatea afectată, cât şi autorităţile implicate să beneficieze deopotrivă de ceea ce mai pot oferi pădurile încă rămase în picioare în apropierea celei mai mari aglomerări urbane a României. Totodată ne manifestăm disponibilitatea de a vă sprijini voluntar în orice iniţiativă care va contribui la soluţionarea urgentă a problemelor semnalate şi de a discuta aceste aspecte punctuale nerezolvate, astfel încât să asigurăm împreună un drept garantat prin Constituția României – dreptul la un mediu sănătos,
aşa cum prevede Art. 35:

(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.
(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

 

Cu stima,

Organizatiile care sustin demersul
(pana in acest moment)

Comunitatea locuitorilor din Tunari
Grupul Civic al Comunitatii Snagov – Realitatea Snagov
Asociatia Cetatean Balotesti
Comunitatea GreenField – Baneasa
Asociatia Civica Activ Corbeanca
Otopeni Social Community
Comunitatea Locala Plus Snagov
Primaria Tunari
Fundatia Snagov
Fundatia EcoCivica
Grupul Civic Salvati Codrii Vlasiei
Asociatia Kogayon
Clubul Alpin Roman
Asociatia Grupul de Mediu Tunari
Edenland Park
Padurea Bucuresti – agregat civic
Asociatia NoMad Multisport
Asociatia Alergam de Placere
Asociatia CarpatBike
Asociatia OnAdventure
Asociatia Sport la Orice Varsta
Asociatia HaicuBicla
Asociatia Rosu Aprins
Asociatia Go4Fun Romania
Asociatia People for Sport
Asociatia Apex
Code Noir Style
Asociatia Club Sportiv Surmont

Persoanele care sustin demersul:
Florin Stoican – presedintele Parcului Natural Vacaresti
Alex Gavan – alpinist si activist de mediu
Allen Coliban – senator
Tudor Pop – deputat
Catalin Doscas – jurnalist
Ion Marian – City Manager Tunari
Anghel Mihai – Consilier Local Snagov
Daniel Sărdan – specialist de mediu si organizator Prima Evadare
Dan Mazilu – Editor Freerider
Theodor Manolache
Ion Gruea
Emma Alina Brahas
Florian Raducanu
Silvia Morosanu
Petru Calni Pantea
Ana Maria Ranta
Mihai Catalin Anton
Oana Soare
Marius Toderica
Iuliana Ionescu
Narcis Costache
Cristian Schnider
Mihaela Lungu
Eugen Pluti
Cristian Crangasu Brencea
Irina Cantacuzu
Ion Nita
Radu Eminian Ghenuche
Eduard Oprea
Marius Neacsa
Gabriela Poiana
Stefan Dragos Baciu
Ilioiu Dragos
Dragos Svincu
Constantin Turmac
Daniel Dragomir
Ionut Maftei
Mircea Alexandru
Mihai Denes
Catalina Catescu
Oana Soare
Doru Oprea

Bogdan Sorin
Ene Cristian
Serban Ovidiu Goran
Postelnicu Marius
Wagner Marian
Dragomir Carmen
Barascu Dominic
Dorneanu Claudian
Livia Roșca
DIACONESCU MARIUS
Smolschi Simona
Circo Razvan
Titei Cristina
Oprea Laurentiu
Stanescu Dinu George
Radu Teodorescu
Ilinca Gheorghe Eduard
Petre Dan
Kovaci Angela
Ghețe Viorel
Balan Radu
Florescu Angel
Sandu Dorin
Adina Badea
Matei Cristina
Zaharia Daniela
Florescu Mirela
Florina Ștefana Niță
Catalin Ghita
Alexandru Valentina
Adrian Ionita
Stan Speranta Monica
Ilie Ionut
Edgar Nistor
Marin Marian
paraschiv andrei
Georgescu Constantin Daniel
Graur Marian Costel
Litvinchevici Laurentiu
Oana Turturică
Roxana Bogdan
Radut George Bogdan
Chiriac Gabriela
Dan Dumitrica
Profiroiu Daniela
Darlau Cătălin
Jugănaru Cătălin
Lucian Al Marii
Solomon Oana
Gabriel Solomon
Draghici Daniela
Daniela Dragomanu
Martoiu Alexandra
Ioana popescu
Denisa Niculae
Scrobote Simona Andreea
Bogdan Albei
Stefanescu Claudia
diana gruita
Furtuna Nicolae
Bîrnoiu Florin Sorin
marian tudor
ILIE RAZVAN
Monica Paunescu
Magor Csibi
Haita Cristina
Antonescu Bogdan
Gelu Cosmin
Sidea Tudor
Nistor Alexandru
Paraschiv Alin-Fernando
Drula Dorin
Vasile Razvan
Doscaș Cătălin
George Edward Dirca
Tudoran Gabriel
Florea Nicolae
Gabriel Carbunaru
Cercel Severus
Bogdan Adrian
Elena fodor
Uricariu Stefan
Veliscu Mihai Radu
Laszlo ANdra
Prada Elena Maria
Ravescu Daniela
Gurii Madalina
Cristina Oprea
Andrei Trif
Alina Iofciulescu
tudoras daniela
Ghenovici Radu
Oana Boureanu
Ionut Dragomanu
Costea Ștefan
Calota Calin
Ciocotișan Ioana
Bogdan Georgescu
Coman Victor Felix
Vlad Florin
Petrescu Cintia
Alexandra Radut
Udeanu Catalin
Marinescu Ion
Cătălin Luțu
Anghel Violeta
Constantinescu maria
Tibulca Corina
Stoican Cristina
Maria Adina
Oana Botnari
Andreia Petcu
Titei Doina
Schuster Anne-Marie
Stefan vasile
Andreea Caragea
Stan Catalin Ioan
Mariana Mihaela Tilea
Gabriela Vulcan
Dragoș Costian
Gabriela Galusca
Fusea Georgica
LEUCUTA FLORENTINS
Stefan Cristina Florentina
Bira Diana
Tobă Bogdan
TAMAS SORIN
Valentina Dumitru
Pana Teodora
Militaru Laura
Popescu Miklos Emanuel
Dan Climov
Maria Campean
Stan Lucian
Coldea Ionela
Burlacu Adriana
Pal Mariana
Cristian Leonte
IGNAT ADRIAN
Darabana Delia
Gabriel Adolf Dan
Nuță Niculina Liliana
Sandoiu Vlaicu Nicușor
Dochiu Adrian Nicolae
Ancuta Letitia Florina
Valentin Cornila
Ioana Manea
Lungu Andreia
Chirițescu Mirela Liliana
Stoian George
Trusca Cristina
Marmandiu Carmina
Popescu Stefan Andrei
Costache Olguta
Gican Claudia
Adriana Harcea
Sandu Marian
Mateescu Bogdan
Pascariu Corina
Anton Mihaela
Banciu Ion
Ungureanu Dragos
Ciubotaru Robert
Quysner Veronica
Ene Alina
Gheorghe Elena
Catalin Rusu
Mihalache Bogdan
Bucur Constanța
Sprinceana Mihai
BARBU FLORENTINA GEORGIANA
Panait Catalin
Brega Oleg
Jula Sorin
Goia Doina
Lungu Ymuran
Manea Alexandru-Marius
Marin Nicoleta
Alexandru George Duduman
Victor Carja
Ventoniuc Mihai
RADULESCU IULIANA
Claudiu Braneanu
Micu Ilinca-Maria
Daniela Niculae
Costache Razvan
Gurban Diana Maria
Postolache Vladimir
Racoveanu Emil
Dan Chiriac
Ioan Roman
Oroviceanu Aurelia
forsea mihai
Nicoară Alexandru
Mitrache Irina Corina
Covaliu Otilia
Udrea Alina Elena
Subtirica Glicheria
Serghei Dumitrescu
Ionuț gheorghe
Nicolescu Ioana
Adina Ursu
DAVID Matei
Bogdan Papuc
Daniela Stoican
Filip George Nicușor
Stroe Victor Ionut
Stoicescu Alice
Florentina Daniela Stoica
Bosneaga Alina
Bucerzan Cosmin – Gabriel
Leciu Robert Marian
Tiberiu Macaveiu
Iulia Raduta
Neagu Bogdan
Marin Dascalu
Paduraru Gina
Istvan Zsolt Toth
Alexandra Nicolau
ADRIAN HANDRA
Iamandescu Camil
Alexandru Tunaru
Alexandru Amalia
Ciobanu Dorina
Neacsu Valentin
Tănăsescu Nicolae-Valentin
Petrescu Vlad Mihai
Popescu Catalin
Ion Ilie
Vieru Gabriel
Ionita Ioana
Tomulescu Alexandru
Carare Alexandru
Silviu Chirila
Octavian Eremia
Dobre Vladimir
Tudosă Cezara
Olteanu Gabriel
Mihai Cosmin
Costi Iulia Camelia
Pintea Grigore

About sardandaniel

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow