Home / Stiri / Scrisoare pentru protejarea p─âdurilor din Bucure╚Öti / Ilfov – Salvati Codrii Vl─âsiei

Scrisoare pentru protejarea p─âdurilor din Bucure╚Öti / Ilfov – Salvati Codrii Vl─âsiei

Dragilor, a venit momentul să facem fiecare câte ceva pentru pădurile si potecile ce au mai ramas din Codrii Vlasiei,  pentru acest monument natural si istoric vast, unde putem descoperi tot timpul ceva interesant, pentru padurile cele mai apropiate de casa.

Ne-am organizat in grupul civic Salvati Codrii Vlasiei care-si propune protejarea padurilor din Bucuresti – Ilfov, transformarea lor din paduri de productie cu taieri majore, in paduri de protec╚Ťie – cu functii sociale si de mediu. Grupul isi mai propune transformarea lor in arii naturale protejate pe care sa le vizitam, in care sa invatam ce e natura, pe care sa le admiram si care sa ne dea inapoi aer curat si toate celelalte beneficii.
E momentul sa fim si noi frate cu codrul nu doar codrul frate cu românul. E momentul sa facem ceva pentru protejarea si salvarea lui.

A╚Öa c─â am creat acest grup unde v─â invitam sa v─â alaturati daca v─â este si vou─â sensibil subiectul si dac─â v─â pute╚Ťi aduce aportul.
├Än grup ve╚Ťi putea vedea obiectivele mai detaliate.

Un prim demers este scrisoare de mai jos pe care vrem să o trimitem din partea societatii civile, a asociatiilor de mediu, de sport, a voastra individual, asa incat sa facem aceasta primă transformare de conservare a pădurii până le putem include în arii naturale protejate.

Scrisoarea e mai jos si cei care o sustineti, fie individual fie ca organizatie, sunteti invitati sa completati acest formular simplu.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Stimate domnule Ministru,

Av├ónd ├«n vedere dorin┼úa comunit─â╚Ťilor din Ilfov ┼či Bucure╚Öti de a p─âstra p─âdurile ├«n special pentru agrement, importan╚Ťa lor pentru s─ân─âtate, scopul social, asigurarea echilibrului ecologic, protec╚Ťia habitatelor ╚Öi speciilor ╚Öi pentru asigurarea func╚Ťiilor de recreere, v─â solicit─âm s─â dispune╚Ťi m─âsurile necesare pentru re├«ncadrarea acestor p─âduri ├«n Grupa I – p─âduri cu func╚Ťii speciale de protec╚Ťie, a╚Öa cum este func╚Ťia lor real─â.

├Än luna ianuarie a acestui an, a┼úi declarat c─â p─âdurile din jurul Bucure┼čtiului vor fi scoase din produc╚Ťie ╚Öi introduse ├«n protec┼úie p├ón─â ├«n luna martie. Din p─âcate p├ón─â ├«n prezent, la 6 luni de la declara╚Ťie, acest lucru nu a avut loc.┬á Dimpotriv─â, situa┼úia s-a degradat, cu t─âieri ├«n ritm accelerat ╚Öi chiar cu distrugerea potecilor. Sub diferite forme ┼či cu justific─âri diverse, se taie ├«n P─âdurea Tunari, extensia P─âdurii B─âneasa, ├«n p─âdurile dintre Balote┼čti, Moara Vlasiei, ├«n p─âdurile din Corbeanca, Valea Mocanului ┼či ├«n P─âdurea Snagov ├«n care ar trebui extins─â rezerva╚Ťia natural─â. De asemenea, s-au arat toate potecile din P─âdurea B─âneasa de dou─â ori, distrug├óndu-se potecile folosite de cet─â┼úeni pentru a face mi╚Öcare ├«n aer liber, precum ┼či poteca verde care leag─â Bucure┼čtiul de Snagov, astfel ├«nc├ót cicli┼čtii nu mai pot ajunge ├«n p─âdurile din nord. Toate aceste practici lipsite de justificare sunt m─âsuri vechi de h─âr┼úuire a comunit─â┼úilor, care au aceste p─âduri ├«n componen┼úa localit─â┼úilor lor, sunt practic o p├órghie care e folosit─â de diferi╚Ťi administratori ai p─âdurii pentru obstruc┼úionarea iubitorilor de mi┼čcare ├«n aer liber de mai mul╚Ťi ani.

├Än lumina celor de mai sus, ca urmare a ultimelor lucr─âri de t─âiere ╚Öi de distrugere a potecilor din p─âduri, v─â inform─âm c─â a fost ├«nfiin╚Ťat grupul civic Salva╚Ťi Codrii Vl─âsiei, format din persoane fizice, comunitati locale, asociatii si persoane juridice, cu scopul de a ├«ntreprinde toate ac╚Ťiunile necesare opririi abuzurilor ╚Öi t─âierilor agresive din aceste p─âduri istorice de mare importan╚Ť─â na╚Ťional─â ╚Öi local─â ╚Öi de a le desemna drept arii naturale protejate. ├Än acest moment, ele sunt ├«ncadrate ╚Öi tratate mai mult ca p─âduri de produc╚Ťie ├«n loc de protec┼úie.
Consider─âm c─â, ├«n conformitate cu Normele tehnice pentru amenajarea p─âdurilor, aprobate prin Ordinul MAPPM nr. 1652/2000, ele ├«ndeplinesc criteriile pentru a fi ├«ncadrate ├«n grupa I – p─âduri cu func╚Ťii speciale de protec╚Ťie. ┼×tim c─â toate p─âdurile din UP II B─âneasa, ├«n suprafa┼ú─â de 437,45 ha, au fost ├«ncadrate ├«n Grupa I ÔÇô p─âduri cu func┼úii special de protec┼úie, categoria 1.4.a ÔÇô
Arborete constituite ├«n p─âduri parc, parcuri recreative, tematice sau educa┼úionale (T.II), dar dorim ca ├«ntreg arealul forestier din Bucure┼čti ┼či Ilfov s─â fie ├«ncadrat ├«n aceast─â grup─â.

Pentru a veni ├«n sprijinul comunit─â┼úilor, v─â supunem aten┼úiei urm─âtoarele m─âsuri, pe care consider─âm c─â autorit─â┼úile cu atribu┼úii ├«n domeniu, locale ┼či centrale, trebuie s─â le pun─â ├«n aplicare de urgen┼ú─â:

  1. Stoparea t─âierilor p─âdurilor din Bucure┼čti ┼či Ilfov ╚Öi re├«ncadrarea lor ├«n categoria p─âdurilor cu func╚Ťii speciale de protec╚Ťie, a╚Öa cum ar trebui s─â fie de fapt ╚Öi cum a┼úi sus┼úinut ┼či dumneavoastr─â si cum e prevazut in legislatia de specialitate, sau orice demers legislativ pentru oprirea acestor taieri.
  2. Crearea unei categorii de p─âduri urbane ╚Öi periurbane, ├«n care s─â fie ├«ncadrate p─âdurile din apropierea marilor aglomer─âri urbane, al c─âror scop principal s─â fie cel recreativ, educativ, de petrecere a timpului liber ├«n natur─â ├«ntr-un mod s─ân─âtos, de asigurare a microclimatului s─ân─âtos pentru ora╚Öe ╚Öi ├«n care s─â fie permise numai interven╚Ťii de ├«nl─âturare a unor pericole pentru vizitatori.┬á┬á
  3. Crearea Parcului Natural Codrii Vl─âsiei ┼či conectarea ariilor protejate existente, a p─âdurilor ╚Öi lacurilor prin coridoare verzi ┼či prin trasee turistice, poteci pietonale ┼či de biciclet─â neasfaltate.
  4. Introducerea ├«n legisla┼úia specific─â a obliga┼úiei de a organiza dezbatere public─â pentru orice interven┼úie de t─âiere, cu participarea societ─â┼úii civile, a comunit─â┼úii ┼či a factorilor interesa┼úi, a╚Öa cum ar trebui s─â se ├«nt├ómple ├«ntr-o administrare transparent─â ┼či dup─â cum standardul interna╚Ťional FSC oblig─â Romsilva s─â o fac─â, dar nu se ├«nt├ómpl─â.
  5. Interzicerea distrugerii potecilor turistice sau normale, folosite pentru agrement ┼či a traseelor care leag─â diferite sate, m├ónastiri, palate ┼či zone turistice si naturale din Bucure╚Öti ╚Öi Ilfov. Potecile sunt protejate si utile pentru accesul ╚Öi interven╚Ťia ├«n caz de incendiu, dup─â cum este specificat ┼či ├«n regulamentele ISU ┼či normele tehnice silvice.
  6. Men┼úinerea ╚Öi declararea drumurilor de l├óng─â lacuri ┼či a potecilor ┼či drumurilor din p─âdure ca fiind c─âi de acces public pentru agrement pietonal sau cu bicicleta, cu interzicerea accesului motorizat.

Politica european─â actual─â prin Pactul Ecologic European, semnat ╚Öi de Rom├ónia, reconfirm─â rolul important al p─âdurii ╚Öi biodiversit─â╚Ťii urbane ╚Öi periurbane ├«n combaterea efectelor crizei generat─â de schimb─ârile climatice. Aceste p─âduri sunt mult mai valoroase din perspectiva asigur─ârii serviciilor ecosistemice dec├ót din cea a exploat─ârii lemnului.┬á┬á

De aceea, trebuie s─â ie┼čim din paradigma exploat─ârii ieftine a acestei resurse valoroase, din paradigma t─âiatului ieftin ╚Öi barbar al p─âdurii ca s─â o punem pe foc ╚Öi s─â ne aliniem cerin╚Ťelor ╚Öi dezideratelor europene ╚Öi, mai ales, dorin┼úelor comunit─â╚Ťii locale.┬á

Mai preciz─âm ca aceste p─âduri sunt certificate FSC, standard interna╚Ťional ob╚Ťinut de Romsilva, care prevede obliga╚Ťia de a consulta comunit─â╚Ťile locale cu privire la modul lor de gestionare, c├ót ╚Öi de a asigura liberul lor acces ├«n p─âdure. Tot acest standard stipuleaz─â identificarea ╚Öi protejarea p─âdurilor cu valoare ridicat─â de conservare din perspectiv─â cultural─â, ecologic─â, economic─â sau religioas─â deosebit─â, identificate ├«n colaborare cu popula┼úia local─â. Standardul FSC mai prevede c─â planul de management (amenajamentul silvic) trebuie s─â fie public ╚Öi dezb─âtut public, ceea ce p├ón─â ├«n prezent nu s-a ├«nt├ómplat.

Baz├óndu-ne pe buna credin┼ú─â ┼či profesionalismul dvs., pe faptul c─â v─â ve╚Ťi duce la ├«ndeplinire promisiunea, sper─âm c─â ve┼úi r─âspunde solicit─ârilor exprimate prin prezenta scrisoare, nu numai textual, ci ┼či practic, astfel ├«nc├ót, at├ót comunitatea afectat─â, c├ót ┼či autorit─â┼úile implicate s─â beneficieze deopotriv─â de ceea ce mai pot oferi p─âdurile ├«nc─â r─âmase ├«n picioare ├«n apropierea celei mai mari aglomer─âri urbane a Rom├óniei. Totodat─â ne manifest─âm disponibilitatea de a v─â sprijini voluntar ├«n orice ini┼úiativ─â care va contribui la solu┼úionarea urgent─â a problemelor semnalate ┼či de a discuta aceste aspecte punctuale nerezolvate, astfel ├«nc├ót s─â asigur─âm ├«mpreun─â un drept garantat prin Constitu╚Ťia Rom├óniei – dreptul la un mediu s─ân─âtos,
a┼ča cum prevede Art. 35:

(1) Statul recunoa┼čte dreptul oric─ârei persoane la un mediu ├«nconjur─âtor s─ân─âtos ┼či echilibrat ecologic.
(2) Statul asigur─â cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice ┼či juridice au ├«ndatorirea de a proteja ┼či a ameliora mediul ├«nconjur─âtor.

 

Cu stima,

Organizatiile care sustin demersul
(pana in acest moment)

Comunitatea locuitorilor din Tunari
Grupul Civic al Comunitatii Snagov – Realitatea Snagov
Asociatia Cetatean Balotesti
Comunitatea GreenField – Baneasa
Asociatia Civica Activ Corbeanca
Otopeni Social Community
Comunitatea Locala Plus Snagov
Primaria Tunari
Fundatia Snagov
Fundatia EcoCivica
Grupul Civic Salvati Codrii Vlasiei
Asociatia Kogayon
Clubul Alpin Roman
Asociatia Grupul de Mediu Tunari
Edenland Park
Padurea Bucuresti – agregat civic
Asociatia NoMad Multisport
Asociatia Alergam de Placere
Asociatia CarpatBike
Asociatia OnAdventure
Asociatia Sport la Orice Varsta
Asociatia HaicuBicla
Asociatia Rosu Aprins
Asociatia Go4Fun Romania
Asociatia People for Sport
Asociatia Apex
Code Noir Style
Asociatia Club Sportiv Surmont

Persoanele care sustin demersul:
Florin Stoican – presedintele Parcului Natural Vacaresti
Alex Gavan – alpinist si activist de mediu
Allen Coliban – senator
Tudor Pop – deputat
Catalin Doscas – jurnalist
Ion Marian – City Manager Tunari
Anghel Mihai – Consilier Local Snagov
Daniel S─ârdan – specialist de mediu si organizator Prima Evadare
Dan Mazilu – Editor Freerider
Theodor Manolache
Ion Gruea
Emma Alina Brahas
Florian Raducanu
Silvia Morosanu
Petru Calni Pantea
Ana Maria Ranta
Mihai Catalin Anton
Oana Soare
Marius Toderica
Iuliana Ionescu
Narcis Costache
Cristian Schnider
Mihaela Lungu
Eugen Pluti
Cristian Crangasu Brencea
Irina Cantacuzu
Ion Nita
Radu Eminian Ghenuche
Eduard Oprea
Marius Neacsa
Gabriela Poiana
Stefan Dragos Baciu
Ilioiu Dragos
Dragos Svincu
Constantin Turmac
Daniel Dragomir
Ionut Maftei
Mircea Alexandru
Mihai Denes
Catalina Catescu
Oana Soare
Doru Oprea

Bogdan Sorin
Ene Cristian
Serban Ovidiu Goran
Postelnicu Marius
Wagner Marian
Dragomir Carmen
Barascu Dominic
Dorneanu Claudian
Livia Roșca
DIACONESCU MARIUS
Smolschi Simona
Circo Razvan
Titei Cristina
Oprea Laurentiu
Stanescu Dinu George
Radu Teodorescu
Ilinca Gheorghe Eduard
Petre Dan
Kovaci Angela
Ghe╚Ťe Viorel
Balan Radu
Florescu Angel
Sandu Dorin
Adina Badea
Matei Cristina
Zaharia Daniela
Florescu Mirela
Florina ╚śtefana Ni╚Ť─â
Catalin Ghita
Alexandru Valentina
Adrian Ionita
Stan Speranta Monica
Ilie Ionut
Edgar Nistor
Marin Marian
paraschiv andrei
Georgescu Constantin Daniel
Graur Marian Costel
Litvinchevici Laurentiu
Oana Turturic─â
Roxana Bogdan
Radut George Bogdan
Chiriac Gabriela
Dan Dumitrica
Profiroiu Daniela
Darlau C─ât─âlin
Jug─ânaru C─ât─âlin
Lucian Al Marii
Solomon Oana
Gabriel Solomon
Draghici Daniela
Daniela Dragomanu
Martoiu Alexandra
Ioana popescu
Denisa Niculae
Scrobote Simona Andreea
Bogdan Albei
Stefanescu Claudia
diana gruita
Furtuna Nicolae
Bîrnoiu Florin Sorin
marian tudor
ILIE RAZVAN
Monica Paunescu
Magor Csibi
Haita Cristina
Antonescu Bogdan
Gelu Cosmin
Sidea Tudor
Nistor Alexandru
Paraschiv Alin-Fernando
Drula Dorin
Vasile Razvan
Doscaș Cătălin
George Edward Dirca
Tudoran Gabriel
Florea Nicolae
Gabriel Carbunaru
Cercel Severus
Bogdan Adrian
Elena fodor
Uricariu Stefan
Veliscu Mihai Radu
Laszlo ANdra
Prada Elena Maria
Ravescu Daniela
Gurii Madalina
Cristina Oprea
Andrei Trif
Alina Iofciulescu
tudoras daniela
Ghenovici Radu
Oana Boureanu
Ionut Dragomanu
Costea ╚śtefan
Calota Calin
Ciocotișan Ioana
Bogdan Georgescu
Coman Victor Felix
Vlad Florin
Petrescu Cintia
Alexandra Radut
Udeanu Catalin
Marinescu Ion
C─ât─âlin Lu╚Ťu
Anghel Violeta
Constantinescu maria
Tibulca Corina
Stoican Cristina
Maria Adina
Oana Botnari
Andreia Petcu
Titei Doina
Schuster Anne-Marie
Stefan vasile
Andreea Caragea
Stan Catalin Ioan
Mariana Mihaela Tilea
Gabriela Vulcan
Dragoș Costian
Gabriela Galusca
Fusea Georgica
LEUCUTA FLORENTINS
Stefan Cristina Florentina
Bira Diana
Tob─â Bogdan
TAMAS SORIN
Valentina Dumitru
Pana Teodora
Militaru Laura
Popescu Miklos Emanuel
Dan Climov
Maria Campean
Stan Lucian
Coldea Ionela
Burlacu Adriana
Pal Mariana
Cristian Leonte
IGNAT ADRIAN
Darabana Delia
Gabriel Adolf Dan
Nu╚Ť─â Niculina Liliana
Sandoiu Vlaicu Nicușor
Dochiu Adrian Nicolae
Ancuta Letitia Florina
Valentin Cornila
Ioana Manea
Lungu Andreia
Chiri╚Ťescu Mirela Liliana
Stoian George
Trusca Cristina
Marmandiu Carmina
Popescu Stefan Andrei
Costache Olguta
Gican Claudia
Adriana Harcea
Sandu Marian
Mateescu Bogdan
Pascariu Corina
Anton Mihaela
Banciu Ion
Ungureanu Dragos
Ciubotaru Robert
Quysner Veronica
Ene Alina
Gheorghe Elena
Catalin Rusu
Mihalache Bogdan
Bucur Constan╚Ťa
Sprinceana Mihai
BARBU FLORENTINA GEORGIANA
Panait Catalin
Brega Oleg
Jula Sorin
Goia Doina
Lungu Ymuran
Manea Alexandru-Marius
Marin Nicoleta
Alexandru George Duduman
Victor Carja
Ventoniuc Mihai
RADULESCU IULIANA
Claudiu Braneanu
Micu Ilinca-Maria
Daniela Niculae
Costache Razvan
Gurban Diana Maria
Postolache Vladimir
Racoveanu Emil
Dan Chiriac
Ioan Roman
Oroviceanu Aurelia
forsea mihai
Nicoar─â Alexandru
Mitrache Irina Corina
Covaliu Otilia
Udrea Alina Elena
Subtirica Glicheria
Serghei Dumitrescu
Ionu╚Ť gheorghe
Nicolescu Ioana
Adina Ursu
DAVID Matei
Bogdan Papuc
Daniela Stoican
Filip George Nicușor
Stroe Victor Ionut
Stoicescu Alice
Florentina Daniela Stoica
Bosneaga Alina
Bucerzan Cosmin – Gabriel
Leciu Robert Marian
Tiberiu Macaveiu
Iulia Raduta
Neagu Bogdan
Marin Dascalu
Paduraru Gina
Istvan Zsolt Toth
Alexandra Nicolau
ADRIAN HANDRA
Iamandescu Camil
Alexandru Tunaru
Alexandru Amalia
Ciobanu Dorina
Neacsu Valentin
T─ân─âsescu Nicolae-Valentin
Petrescu Vlad Mihai
Popescu Catalin
Ion Ilie
Vieru Gabriel
Ionita Ioana
Tomulescu Alexandru
Carare Alexandru
Silviu Chirila
Octavian Eremia
Dobre Vladimir
Tudos─â Cezara
Olteanu Gabriel
Mihai Cosmin
Costi Iulia Camelia
Pintea Grigore

About sardandaniel

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow