Home / Despre concurs

Despre concurs

Prima Evadare este cea mai mare competiție de mountain-bike și cea mai populară din România și Europa de Est. Este un eveniment prietenos de ciclism cross-country, care deschide sezonul maratoanelor MTB printr-o versiune ușoară, fără diferențe de nivel.

Concursul se desfășoară între București și Snagov prin păduri și drumuri de țară pe o distanță de 55 de km.
Concursul a atins un maxim de 3000 de participanți între 5 si 73 de ani din 29 de țări.

Prima Evadare a primit premiul pentru cel mai bine organizat eveniment ce promovează mișcarea în cadrul galelor „Ce se intampla doctore”.

Maratonul este accesibil aproape pentru oricine, dar se recomandă antrenament înainte – cel puțin 3 ieșiri mai lungi pe teren accidentat (drumuri forestiere, poteci…). De asemenea, se recomandă o mai mare grijă în hidratare, alimentație și echiparea minimă pentru orice ciclist (citește paginile sfaturi, regulament si stirile pe care vi le trimitem). Trasee variate pentru plimbare si antrenamente le gasesti AICI.

Traseul este marcat pe toată distanța, are 3 zone de alimentare, 12 puncte de control, o zonă de start și alta de finish, este asistat de poliție și salvare, patrulat de oficialii competiției, echipe de fotografi și cameramani și filmat/supravegheat din elicopter.

Traseul este curăţat şi remarcat tot timpul anului ca să poată fi folosit pentru antrenament şi excursii alături de celelalte poteci conexe de pe nomad-trails.ro care alcătuiesc reteaua de poteci Prima Evadare din nordul Capitalei.

Nu în ultimul rând evenimentul are şi o componentă ecologică. Împreună cu primăriile şi voluntarii se curată pe cât posibil deşeurile din pădurile parcurse.

În același timp, facem demersuri pentru protejarea pădurilor, lacurilor, monumentelor sau altor elemente naturale sau turistice de pe traseu prin diferite proiecte (Salvati Codrii Vlasiei, Manifestul pentru Paduri, Centura Verde)

Pe traseul Prima Evadare puteti gasi mai multe monumente istorice pe langa cele naturale: Mausoleul Mauriciu Blank, Fortificatia – Bateria 3-4 din centura de fortificatii a Bucurestiului, Palatul Ghica, ramasitele Codrilor Vlăsiei, râurile Vlăsiei si chiar micul râu care dă denumirea acestor codrii si de obicei trece neobservat, râul Vlăsia.
Bateria 3-4 este curățată de deșuri și accesibilizată publicului de noi atât pentru concurs cât și pentru vizitarea ei în restul anului. Se poate pleca pe traseu de acolo ca să nu se traverseze centura.

Concursul este organizat de Clubul NoMad Multisport.

Prin organizarea acestui eveniment, ne-am propus încă din 2009 (când a început oficial acest proiect):
– Încurajăm un stil de viață sănătos prin practicarea sportului în aer liber, fiind o competiție care aduce la un loc amatori și profesioniști în diferite categorii.
– Informarea/Educarea primara a noilor veniți în acest sport prin prezentarea elementelor de baza (comunicarea în timpul cursei, orientarea, echiparea, alimentarea, fair play-ul, grija pentru natură)
– Promovarea traseelor și pădurilor din nordul Bucureștiului într-un mod mai activ decât cel al grătarelor;

– Introducem elemente noi în fiecare an în ceea ce privește organizarea, si o organizare transparentă, lucru care a dus la inspirarea altor organizatori si la cresterea numarului de concursuri in țară
– Curățarea zonelor afectate de deșeuri și demersuri către localități și comunităti ca acest lucru să nu se mai întâmple.
– Promovarea competiției în general și a celorlalte maratoane MTB din țară (vezi pagina de competiții)
– Să contribuim la un București mai curat, mai prietenos și mai ecologic, încurajând utilizarea bicicletei.;

Pentru condițiile ce trebuie îndeplinite vă rugăm să citiți regulamentul și sfaturile de pe site. O să detaliem pe masură ce ne apropiem de start.

Teaser Prima Evadare 11.05.2014 (Official Video)

Teaser Prima Evadare 12.05.2013 (Official Video)

Teaser Prima Evadare 13.05.2012 (Official Video)

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow