…when anything fails, ham radio!
O echipa R.V.S.U (Radioamatori Voluntari in Situatii de Urgenta), in mare parte membri ai Radioclubului YO3KSR al Societatii Romane a Radioamatorilor vor participa la “Prima Evadare”. Participarea radioamatorilor este conceputa ca un exercitiu iar echipa mobilizata in traseu este oricand gata sa actioneze intr-un caz real de situatie de urgenta.
Radioamatorii din R.V.S.U. se vor gasi in fiecare punct de control, fiind gata sa ofere suport in cazul in care mijloacele “traditionale” de comunicatie devin inoperante sau sunt incapabile sa transfere corect informatia de urgenta catre organizatori dar si catre institutiile implicate in activitatile de suport.
Reteaua radioamatorilor va fi complexa, fiind formata dintr-un dispecerat care se afla in legatura radio atat cu frecventele comerciale utilizate de organizatori cat si cu echipele din traseu.
Logistica include echipamente de tip repetor, din care unul este situat la mare inaltime (Vf. Furnica-Sinaia) .
In frecventele de radiomator, reteaua include peste 20 de statii radio mobile si portabile dar si un repetor mobil ce vor opera in unde ultrascurte.
Intrucat, pe frecventele radioamatorilor doar acestia au dreptul de a comunica, pentru echipa organizatorilor s-a apelat la partenerii comerciali ai SRR, care vor pune la dispozitie un numar de 30 de statii radio pe frecvente radio comerciale.
In numeroase randuri, radioamatorii au dovedit ca experienta si echipamentele lor sunt capabile sa asigure transmiterea corecta a informatiilor in zonele afectate prin distrugerea infrastructurii de comunicatii comerciale si guvernamentale.
Cutremurele din Indonezia, Haiti, Japonia, China, Turcia, uraganul Katrina ori inundatii catastrofale precum cele din Italia au fost tot atatea ocazii in care radioamatorii au fost primii si, uneori singurii pentru vreme indelungata ce au putut sa transmita informatii de la fata locului, sprijinind echipele de cautare-salvare sau de aprovizionare-transport.
Si Romania detine o astfel de retea radio bazata pe actiunea voluntara a radioamatorilor.
Pentru a putea fi siguri ca fac fata, radioamatorii din Romania fac exercitii periodice si, atunci cand sunt solicitati, se implica in evenimentele ce prezinta risc pentru integritatea corporala, sanatatea sau viata participantilor.