Home / Comunicat 2-2018

Comunicat 2-2018

Duminică, ediţie aniversară “Prima Evadare” – 10 ani

 

18.05.2018                           Acum 10 ani, când Daniel Sărdan făcea planuri pentru organizarea unui concurs pentru prietenii săi, nu se gândea că numărul acestora va ajunge să depăşescă aproape în fiecare an 2.500 şi chiar 3.000, aşa cum s-a întâmplat acum 2 ani.  “Prima Evadare” a devenit în scurt timp cel mai mare maraton de ciclism cross-country (Point to Point XCP) din estul Europei şi un brand în materie de mountain bike, de organizare de competiţii de masă şi pentru sportivii consacraţi.

Multe s-au schimbat de la prima ediţie, dar şi de la un an la altul. Traseul nu mai este atât de sălbatic ca la început, ci este întreţinut şi marcat constant, a fost pietruit în cea mai mare parte şi a apărut şi o a doua variantă pentru perioadele ploioase. De asemenea, a fost schimbată şi data tradiţională de desfăşurare (spre sfârşitul lunii mai, când pământul este mai uscat). Există o mai mare monitorizare a cursei din partea organizatorilor, sunt urmărite toate detaliile ei folosindu-se sute de voluntari, două elicoptere, maşini de intervenţie, echipaje de poliţie şi de urgenţă, sunt mai multe puncte de alimentare şi mai multe autobuze pentru aducerea concurenţilor în Capitală după cursă. Apoi, mai multe zone de alimentare şi hidratare pe traseu şi la final, de curăţare a bicicletelor şi duşuri pentru ciclişti la sosire, masaj de refacere la final, puncte de rezolvare a problemelor tehnice întâmpinate, o masă caldă la finiş, mai multe informaţii şi sfaturi pentru participarea la cursă, oferite pe net şi reţelele sociale. Sunt mai multe categorii de concurs, ajungându-se la 15, pentru copii şi cei maturi, mai multe premii pentru primii clasaţi, dar şi pentru toţi concurenţii, constând în medalii, tricouri sau premii-surpriză la tombole. Au apărut transmisiile în direct în zilele premergătoare competiţiei şi pe toata durata ei. La fiecare ediţie sunt prezente ultimele noutăţi tehnologice: aplicaţii de smartphone, cronometraje intermediare, urmărirea favoriţilor prin GPS, fotografii sau filmuleţe personalizate. Iar lista este mult-mult mai lungă.

În săptămânile ce au precedat ediţia aniversară am încercat să ne aducem aminte de cei 10 ani de “Prima Evadare”. De sportivii care au reuşit performanţe deosebite la acest concurs, de cei care au contribuit de-a lungul timpului la buna organizare a lui, de poveştile care au fost în acest deceniu la “Prima Evadare”. De cei tineri sau mai în vârstă care au descoperit cu acest prilej bicicleta, mountain bike-ul, competiţia, ecologia, un mod de viaţă mai sănătos sau pădurile din nordul Bucureştiului.

Multe amintiri le vom depăna în continuare până la startul de duminică, 20 mai, de la ora 10, în Băneasa, lângă Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, pe Aleea Privighetorilor, nr. 1 A, după concurs la sosirea de la Complexul Astoria de la Snagov, dar şi la primitorul Caro City Resort din Bucureşti, situat pe Bd. Barbu Văcărescu, nr. 164 A. Aici au loc, până sâmbătă, distribuirea numerelor şi a pachetelor de concurs.

Nu va fi însă o ediţie nostalgică, ci una în care istoria ultimilor 10 ani se va împleti cu performanţele prezentului. Sportivii consacraţi şi amatori sunt în plin antrenament, mărturie fiind cicliştii prezenţi în fiecare zi în număr mare pe traseul “Primei Evadări”. Se fac strategii şi se caută ajungerea în formă maximă în ziua competiţiei.

Se anunţă cea mai spectaculoasă ediţie de până acum pentru că niciun concurent nu este mare favorit. În ultimii ani au câştigat cei care au beneficiat de suţinerea echipei proprii, dar trebuie să ne amintim şi ediţiile în care Wouter Cleppe s-a impus de unul singur, în prima chiar cu peste 20 de minute avans! Aşa că, deşi n-are niciun coechipier de sprijin, Marius Petrache, câştigătorul de acum 3 ani poate face surpriza. Ar putea câştiga şi un component al Dinamo BikeXpert, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Attila Madaras s-a aflat pe podium sau în apropierea lui la ultimele două ediţii, Alexandru Stancu, clasat de fiecare dată pe locul 2 în ultimii 3 ani, iar Ede Molnar s-a impus în 2016. Şi NoMad Merida CST are la această ediţie cea mai puternică echipă de până acum, cu doi componenţi proaspăt trecuţi la categoria Elite, Timotei Păcurar şi George Cristian Stan, care au dominat mereu categoriile la care au concurat în trecut.

Lucrurile stau diferit la Elite Feminin, câştigătoarea de anul trecut, Suzanne Hillbert (NoMad Merida CST) fiind mare favorită. Emit pretenţii la podium Emese Fodor  şi Salome Bondor, ambele de la NoMad Merida CST şi Karina Kubat, de la Dinamo BikeXpert.

Competiţia va fi şi mai dinamică pentru că va fi premiat pentru prima dată cel mai bun sprinter din concurs, care va primi premiul Renault Sport Sprint.

Va fi cu siguranţă o ediţie memorabilă şi nu trebuie să rataţi s-o urmăriţi dacă nu veţi concura. Dacă nu puteţi fi prezenţi pe traseu sau la Sosirea de la Complexul Astoria de la Snagov, puteţi vedea transmisia cursei pe site-ul www.primaevadare.ro sau pe contul său de Facebook. Pe lângă camerele de la Plecare şi Sosire, câte 4 în fiecare locaţie, vor exista 4 camere mobile: pe o bicicletă electrică din plutonul fruntaş, pe maşina de deschidere, într-unul din cele două elicoptere şi pe un ATV. Completate de comentariile lui Memo Sebastian Vrânceanu, imaginile vor surprinde cât mai fidel disputa sportivă. Vor fi interviuri atât la start, cât şi la finiş. Va fi o transmisie-maraton care va debuta înaintea startului oficial şi se va încheia duminică seara, după premiere.

În zilele ce au precedat cursa s-au acordat mai multe premii, în urma concursurilor desfăşurate pe contul de Facebook al competiţiei: 10 invitaţii la concurs din partea BCR, un set de cauciucuri Beater de la CST, un rucsac Merida, un aspirator de geamuri Karcher şi două invitaţii la concursul-partener din Austria, Salzkarmmergut Trophy 2018.

Multe vedete sau personalităţi au fost prezente la start în cei 10 ani. Dragoş Bucurenci a încheiat cursa de două ori, iar Steven van Groningen (CEO şi preşedinte Raiffeisen Bank) a concurat de 7 ori şi de 3 ori a fost pe podium la categoria sa de vârstă. Ultima oară, chiar anul trecut. Şi Lucian Mândruţă a fost prezent de mai multe ori, ultimă dată concurând împreună cu fiul său la categoria Familie. Au mai participat: Alina Gorghiu, Mihnea Motoc, Robert Turcescu, Emil Bituleanu (CEO Libra Bank), Inaki Berroeta (CEO Vodafone Australia, fost CEO Vodafone România), Marius Dobre (Director Pro FM), muzicienii Sorin Brotnei (Akcent) şi Adrian Igrişan (Cargo). Au mai susţinut competiţia fostul ambasador al Belgiei în România, Philippe Beke şi realizatorul radio Daniel Buzdugan. La ultimele ediţii, deschizători pe motociclete au fost multiplii campioni naţionali şi internaţionali, Adrian şi Julian Răduţă şi vedeta tv Dani Oţil. Prieten al competiţiei, prezentatorul tv Daniel Osmanovici va lua duminică startul pentru a treia oară!

Servicii / facilităţi oferite de către organizatori participanţilor:

 

 • marcare şi curăţare traseu – 55 km;
 • transmisia în direct a competiţiei pe pagina: https://www.facebook.com/primaevadare
 • cronometrarea cu 7 timpi intermediar;
 • tricouri “Top 100” – oferite celor mai buni 100 de concurenţi;
 • medalii aniversare turnate în metal “Top 500” – oferite primilor 500 de concurenţi;
 • medalii aniversare turnate în metal pentru toţi concurenţii;
 • filmuleţ şi album foto personalizat pentru fiecare participant şi serviciu de notificare a rezultatului prin SMS;
 • masaj de refacere de la ProVita;
 • porţie de paste oferite de Kaufland prin bucatarul Chef Mehrzad Moghazehi;
 • tricouri de finsiher pentru toti participantii;
 • servicii de transport concurenţi / biciclete (de la Sosire către zona de Start) – 15 de autobuze / 6 camioane;
 • premii de peste 8.000 de euro;
 • premiul câştigătorului: 1.800 de lei;
 • fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 6 500 de lei;
 • categorii de concurs (15): Elite Masculin, Elite Feminin, Ciclocros, Feminin Open, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 de ani, Masculin 30-39 de ani, Masculin 40-49 de ani, Masculin peste 50 de ani, Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (9-14 ani);
 • puncte de alimentare (4), de prim ajutor, de încurajare a concurenţilor, de masaj şi service pe traseu şi la final
 • 3 zile destinate ridicării pachetelor de concurs (17-19 mai, program: joi-vineri 18:30 – 21, sâmbătă 10 – 16:30);
 • spălătorie de biciclete şi aparate de curăţat biciclete Karcher – 20;
 • 3 echipaje de urgenţă;
 • 11 echipaje de poliţie;
 • 260 de voluntari;
 • echipă de filmare;
 • 20 de fotografi oficiali;
 • garderobă – maşină specială destinată transportării obiectelor / hainelor de la Start către Finiş;
 • filmuleţ cu obiectivele istorice şi punctele de agrement de pe traseu;
 • filmul evenimentului;

 

Evenimentul este organizat de CS NOMAD MULTISPORT şi se bucură de parteneri entuziaști, precum RENAULT, BCR, KAUFLAND, MERIDA, CST, CARO City Resort şi prietenii de la RedBull.

Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro.

 

Contact:

Doina Țiței, Clubul Sportiv NoMad Multisport

Telefon: 0721.555.313

E-mail: info@ nomadmultisport.ro

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow