Home / Comunicat 2 – 2019

Comunicat 2 – 2019

Cel mai titrat sportiv prezent la o cursă de ciclism din România va lua startul duminică, 19 mai, la “Prima Evadare”

17.05.2019                  “Prima Evadare”, cel mai mare maraton de ciclism cross-country (Point to Point XCP) din estul Europei, a reușit la fiecare din cele zece ediții să aducă noutăți în organizarea concursurilor de ciclism și a competițiilor de masă în sportul românesc: monitorizarea întregii curse din aer și de la sol, cu sute de voluntari, premii pentru toți participanții, albume foto și filmulețe personalizate pentru fiecare concurent, transmisia în direct a întregii curse și a evenimentelor care o precedă etc. La ediția a XI-a, se va consemna o nouă premieră: duminică, 19 mai, la start se va afla cel mai titrat sportiv prezent vreodată la o cursă de ciclism din țară. Este vorba despre norvegianca Gunn-Rita Dahle Flesja, care a câștigat 10 ediții de Cupă Mondială, 9 de Campionat European, medalia de aur la Olimpiada de la Atena și alte zeci de concursuri de mountain bike. A fost timp de 20 de ani ciclist profesionist de cross-country, din care 14 ani a făcut parte din aceeași echipă – Merida. Are cele mai multe curse de Cupa Mondiala câștigate de vreo sportivă, 30, ultima chiar anul trecut, înaintea retragerii din concursurile profesioniste.

Pasionații de ciclism o vor putea întâlni după cursă la Sosirea de la Snagov și vor putea discuta cu ea, vor primi autografe și face poze. Ea va sosi în România în noaptea dinaintea concursului și va mai rămâne câteva zile pentru a vizita Bucureștiul și împrejurimile sale.

Interesul tuturor, participanți și iubitori de ciclism, este mai ridicat ca la celelalte ediții, dovadă și numărul mare de înscriși, aproape de limita fixată de organizatori – 2.500. Pentru primii, poate și pentru că vor alerga alături de o sportivă legendară. Pentru ceilalți, pentru că o vor vedea concurând și poate și pentru că există șansa ca duminică să mai consemnăm o premieră: cursa să fie câștigată de o femeie!

La Masculin Elite se înregistrează cel mai mare număr de sportivi înscriși de când s-a introdus categoria în concurs: 19! În ultimii ani, un rol important l-au avut tacticile de echipă și de fiecare dată câștigătorul a fost susținut de un grup puternic. La start se vor afla mai mulți cicliști cunoscuți și dintre aceștia se va decide cel care va ridica deasupra capului trofeul cu aripi creat special pentru învingătorul acestei ediții. Alexandru Stancu (Dinamo BikeXpert), va încerca să-și apere titlul câștigat anul trecut. El cunoaște foarte bine traseul, obținând alte 3 locuri secunde. Și acum, clubul său va avea o echipă puternică și numeroasă, cu Ede Molnar, câștigătorul “Primei Evadări” de acum trei ani, Tudor Căzăceanu și Gerhard Moldansky, și completată chiar cu antrenorul echipei, Răzvan Jugănaru, care va concura și el!

Aceștia ar putea primi o replică puternică din partea membrilor echipei poloneze, CST 7R, condusă de campionul Poloniei la maraton XCM din 2017, Dariusz Batek, existând astfel posibilitatea ca după mai mulți ani în care au câștigat cicliștii români, trofeul să fie din nou adjudecat de un strain dupa victoria belgianului Wouter Cleppe in 2011 si 2012. Și Carcover va avea 3 reprezentanți, dintre ei, Raul Sînza și Jozsef Attila Malnasi putându-se implica în lupta pentru primele locuri. Ultimul, a câștigat de două ori categoria sub 19 ani la “Prima Evadare”. Favoriți la podium mai sunt și Lucian Logigan (Scott Faresin), câștigătorul Primei Evadări în 2013 și 2014, George Cristian Stan (NoMad Merida CST) sau fostul ciclist profesionist Alex Ciocan (Giant).

La fel de interesantă va fi disputa și la Elite Feminin, unde am putea consemna drept câștigătoare, după doi ani, o sportivă străină. Suzanne Hilbert (NoMad Merida CST), va avea o concurență puternică pentru a învinge a treia oară consecutiv. Pe lângă Gunn-Rita Dahle Flesja, trebuie menționată și Michalina Ziolowska (CST 7R), o sportivă cu foarte mare experiență, campioana Poloniei în 2015 și 2017 la maraton XCM.

Și lupta pentru restul categoriilor din cele 15 ale competiției va fi acerbă. Fiecare va avea ceva de câștigat: primele locuri – premii în bani și accesorii de biciclete, iar ceilalți – tricouri „Top 100”, medalii turnate în metal „Top 500” și  poziții mai în față la Startul de anul viitor.

Cei care nu vor putea ajunge la Startul de la ora 10, de lângă Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pe Aleea Privighetorilor, nr. 1 A, pe traseul “Primei Evadări” sau la Sosirea de la Complexul Astoria din Snagov, vor avea la dispoziție transmisia în direct a cursei, începând cu ora 9:30, apoi festivitatea de premiere. Imaginile vor putea fi urmărite pe https://primaevadare.ro/live/  și pe canalul de Youtube al concursului. Pentru cursă se vor folosi 4 camere fixe la Plecare, pe traseu și la Sosire și 4 mobile, pe cele două biciclete electrice din plutonul fruntaș, pe mașina de deschidere și într-unul din cele două elicoptere. Imaginile de calitate vor fi completate de comentariile și interviurile lui “Memo” Sebastian Vrânceanu, ajutat de Cristian “Zup” Damian.

Transmisii au avut sau urmează să aibă loc și de la Caro City Resort din Bucureşti, situat pe Bd. Barbu Văcărescu, nr. 164 A, odată cu ridicarea numerelor de concurs și a kitului de înscriere, eveniment ce are loc în cadrul expoziției dedicate sportului cu pedale. Tot aici, concurenții pot beneficia de mici reglaje gratuite la standul Renault Velo Service, care, prin tehnicienii săi, îi va ajuta și în timpul cursei cu mici reparații pe cei care vor întâmpina dificultăți. Tot Renault va crea pentru fiecare concurent un album foto personalizat. Pentru a intra în posesia lui, accesați https://primaevadare.ro/fotografiile-de-la-prima-evadare-2019/

Ca și la edițiile trecute, traseul va rezista numeroșilor participanți care-l vor parcurge. De mai mulți ani s-a creat și o a doua variantă, pentru timp ploios, pe care s-a mers și la alte ediții și care va fi utilizată și duminică. Față de cea clasică, aceasta înlocuiește o zonă de câțiva kilometri care ar putea fi cu noroi, cu o alta puțin mai scurtă, cu poteci pietruite, iarbă și asfalt. Înainte de a pleca în cursă, concurenții sunt sfătuiți să urmărească starea traseului la https://primaevadare.ro/update-traseu-2019 și să respecte sfaturile oferite de organizatori la adresa https://primaevadare.ro/sfaturi/. Și tot ca în fiecare an, traseul de concurs și drumurile adiacente au fost îmbunătățite, pietruite, nivelate în cea mai mare parte, curățate și marcate. În semn de mulțumire pentru sprijinul primit din partea autorităților, numele Primăriilor Otopeni, Tunari, Moara Vlăsiei, Balotești și Snagov se va regăsi pe spatele superbelor medalii de finisher și Top 500.

În ultima săptămână, pe contul de Facebook al competiției, s-au desfășurat multe concursuri. Iar avalanșa de premii va continua și la tombola de la final: https://primaevadare.ro/tombola-2019/

Servicii / facilităţi oferite de către organizatori participanţilor:

 • marcare, amenajare şi curăţare traseu – 55 km;
 • transmisia în direct a competiţiei pe paginile: https://primaevadare.ro/live/, https://www.facebook.com/primaevadare, YouTube
 • cronometrarea cu 7 timpi intermediari;
 • tricouri „Top 100” – oferite celor mai buni 100 de concurenţi;
 • medalii turnate în metal „Top 500” – oferite primilor 500 de concurenţi;
 • medalii turnate în metal pentru toţi concurenţii care trec linia de Sosire;
 • album foto personalizat pentru fiecare participant şi serviciu de notificare a rezultatului prin SMS;
 • porţie de paste oferite de Kaufland prin Chef Mehrzad Moghazehi;
 • tricouri pentru fiecare participant;
 • servicii de transport concurenţi / biciclete (de la Sosire către zona de Start) – 18 de autobuze
 • premii de peste 8.000 de euro;
 • premiul câştigătorului: 1.600 de lei;
 • fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 6300 de lei;
 • categorii de concurs (15): Elite Masculin, Elite Feminin, Ciclocros, Feminin Amatori, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 de ani, Masculin 30-39 de ani, Masculin 40-49 de ani, Masculin peste 50 de ani, Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (9-14 ani);
 • puncte de alimentare (4), de prim ajutor, de încurajare a concurenţilor şi service pe traseu şi la final;
 • 3 zile destinate ridicării pachetelor de concurs (16-18 mai, program: joi-vineri 18:30 – 21, sâmbătă 11 – 16:00);
 • spălătorie de biciclete şi aparate de curăţat biciclete Karcher – 20;
 • 3 echipaje de urgenţă;
 • 11 echipaje de poliţie;
 • 300 de voluntari;
 • echipă de filmare;
 • 20 de fotografi oficiali;
 • garderobă – maşină specială destinată transportării obiectelor / hainelor de la Start către Finiş;
 • film cu obiectivele istorice şi punctele de agrement de pe traseu;
 • filmul evenimentului.

 

Evenimentul este organizat de Clubul NoMad Multisport şi se bucură de sprijinul partenerilor traditionali Renault, Kaufland, Merida, CST, Karcher, CARO City Resort şi al prietenilor de la RedBull.

Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro.

Doina Țiței, Clubul Sportiv NoMad Multisport

Email: info@nomadmultisport.ro

Cel mai titrat sportiv prezent la o cursă de ciclism din România va lua startul duminică, 19 mai, la “Prima Evadare” Comunicat 2 - 2019

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow