COMUNICAT DE PRESĂ
„Regina Mountain Bike”-ului, Gunn-Rita Dahle, la startul „Primei Evadări”, duminică 19 mai
15.05.2019 Povestea celui mai mare maraton de ciclism cross-country (Point to Point XCP) din estul Europei creste mai departe, într-un fel nou. După ce anul trecut am sărbătorit un deceniu de concursuri „Prima Evadare” și ne-am amintit de evenimentele petrecute la fiecare ediție, de sportivii participanți și performanțele lor deosebite și de cei care au contribuit la desfășurarea cu succes a fiecărui concurs, acum organizatorii au pregătit o surpriză uriașă. Cea mai titrată reprezentantă a mountain bikingului, Gunn-Rita Dahle, supranumită și „Mountain bike Queen”, va porni în cursă, duminică 19 mai 2019, alături de ceilalți participanți. E o șansa unică pentru cei care pedalează de a concura alături de cea care a dominat această ramură a ciclismului în ultimele două decenii.
Retrasă din circuitul profesionist la sfârșitul anului trecut, Gunn-Rita Dahle a fost timp de 20 de ani ciclist profesionst de cross-country și 14 ani a făcut parte din echipa Merida. A câștigat 10 ediții de Cupă Mondială, 9 de Campionat European, medalia de aur la Olimpiada de la Atena și alte zeci de concursuri la proba favorită.
Daniel Sărdan, organizatorul „Primei Evadări” declara în momentul în care a făcut anunțul participării sportivei norvegiene la ediția din acest an: „În puținele zile în care am interacționat, mi-am dat seama că, pe lângă admirația pe care o am pentru Gunn-Rita ca sportiv, e mult mai importantă admirația pentru partea ei umană. De fapt, «Mountain-Bike Queen» i se potrivește mai mult pentru felul ei de a fi, pentru noblețea pe care o radiază, pentru politețea naturală, aproape genetică, pentru eleganță. Gunn-Ritei i se potrivește titlul de regină pentru constanța unei întregi cariere, pentru modul în care poate inspira alți sportivi, pentru modul în care-ți poți construi o viață în armonie cu mișcarea, succesul, familia, prietenii, lumea, având în același timp și o doză nelipsită de sacrificiu. Este un model pentru cum își reprezintă țara și pentru fiecare om din Norvegia. Mă bucur că vine în România, la «Prima Evadare». Ne responsabilizează participarea ei și recunosc ca mi-ar plăcea să vină și la Transilvania Bike Trails Race, să exploreze și varianta «de la țară» a României”.
Gunn-Rita Dahle Flesja va sta în România mai multe zile și vom reveni cu programul ei public în următorul comunicat de presă. Nu ratați ocazia de a discuta cu ea, a face poze și a-i lua un autograf!
S-a intrat în săptămâna premergătoare concursului, iar etapele sunt binecunoscute de participanți. Înscrierile sunt într-un ritm accelerat și s-a depășit cifra de 2.200. Se mai pot face înscrieri online până miercuri 15 mai la ora 15, apoi la Caro City Resort din Bucureşti, situat pe Bd. Barbu Văcărescu, nr. 164 A, joi și vineri între orele 18:30 – 21 și sâmbătă până la ora 16.
În aceste trei zile se distribuie și numerele concurenților și kit-ul de participare. Mai multe informații despre acesta găsiți la primaevadare.ro/pachetul-de-inscriere-2019.
Ca în fiecare an, competiția este precedată de o serie de concursuri pe contul ei de Facebook. Printre premii menționăm invitații la „Prima Evadare”, o bicicletă Merida Big.Nine 200 oferită de BikeFun, un cort suspendat și un curăţitor portabil Karcher OC 3 și accesorii de curăţare a bicicletei.
Și ca la ultimele două ediții, nu vor lipsi transmisiunile live pe site-ul competiției și pe pagina sa de Facebook, în fiecare seară de joi, vineri și sâmbătă, de la Caro City Resort din Bucureşti, iar duminică de dimineață, cu o oră înaintea startului (ora 10, de lângă Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pe Aleea Privighetorilor, nr. 1 A) și până seara, către ora 18, după obișnuitele tombole și festivitatea de premiere de la Snagov. Aceste emisiuni, cu comentarii, interviuri și relatări, vor prezenta în detaliu desfășurarea cursei, dar vor oferi cât mai multe informații atât pentru participanții la competiție, cât și pentru iubitorii ciclismului care nu participa sau care nu pot veni pe plaja de la Snagov.
Indiferent de vreme, traseul se va prezenta în condiții foarte bune, fiind creată de câțiva ani și varianta pentru timp ploios, mai scurta, cu poteci pietruite, iarba si asfalt. El se află de săptămâni bune în atenția organizatorilor și așa va fi până la start. În ultimii ani, ei au făcut ample lucrări de amenajare, fiind mult mai rapid ca la primele ediții și poate fi folosit tot anul pentru plimbări și antrenamente. Lucru care vi-l recomandă cei care se ocupă de el, înaintea concursului. Pentru o mai bună acomodare cu traseul și în caz că n-ați reușit să participați la una dintre cele două recunoașteri oficiale, puteți căuta doritori pe grupul de Antrenamente Prima Evadare.
Cursa este monitorizată și sunt urmărite toate detaliile ei folosindu-se sute de voluntari, două elicoptere, maşini de intervenţie, echipaje de poliţie şi de urgenţă. Există zone de alimentare şi hidratare pe traseu şi la final, de curăţare a bicicletelor şi duşuri pentru ciclişti la sosire, puncte de rezolvarea problemelor tehnice întâmpinate, o masă caldă la finiş şi autobuze pentru aducerea concurenţilor în București.
La Sosirea de la Complexul Astoria din Snagov, vă vor aștepta, pe langa atmosfera placuta, premii-surpriză în bani și accesorii pentru biciclete, pentru premianții de la cele 15 categorii, medalii, cupe, diplome, tricouri pentru primii 100, medalii pentru primii 500, dar și pentru fiecare concurent ce trece linia de sosire și celebrele paste pregătite de Chef Mehrzad Moghazehi!
De neuitat va fi si albumul foto pe care-l veti primi la final.
Înaintea cursei, nu uitati să vă informați de starea traseului pe primaevadare.ro/update-traseu-2019, dar și să citiți sfaturile oferite de organizatori primaevadare.ro/sfaturi.
Servicii / facilităţi oferite de către organizatori participanţilor:
- marcare, amenajare şi curăţare traseu – 55 km;
- transmisia în direct a competiţiei pe paginile: https://primaevadare.ro/live/ și https://www.facebook.com/primaevadare
- cronometrarea cu 7 timpi intermediari;
- tricouri „Top 100” – oferite celor mai buni 100 de concurenţi;
- medalii turnate în metal „Top 500” – oferite primilor 500 de concurenţi;
- medalii turnate în metal pentru toţi concurenţii care trec linia de Sosire;
- album foto personalizat pentru fiecare participant şi serviciu de notificare a rezultatului prin SMS;
- porţie de paste oferite de Kaufland prin Chef Mehrzad Moghazehi;
- tricouri pentru fiecare participant;
- servicii de transport concurenţi / biciclete (de la Sosire către zona de Start) – 14 de autobuze
- premii de peste 8.000 de euro;
- premiul câştigătorului: 1.600 de lei;
- fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 6300 de lei;
- categorii de concurs (15): Elite Masculin, Elite Feminin, Ciclocros, Feminin Amatori, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 de ani, Masculin 30-39 de ani, Masculin 40-49 de ani, Masculin peste 50 de ani, Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (9-14 ani);
- puncte de alimentare (4), de prim ajutor, de încurajare a concurenţilor şi service pe traseu şi la final;
- 3 zile destinate ridicării pachetelor de concurs (16-18 mai, program: joi-vineri 18:30 – 21, sâmbătă 11 – 16:00);
- spălătorie de biciclete şi aparate de curăţat biciclete Karcher – 20;
- 3 echipaje de urgenţă;
- 11 echipaje de poliţie;
- 300 de voluntari;
- echipă de filmare;
- 20 de fotografi oficiali;
- garderobă – maşină specială destinată transportării obiectelor / hainelor de la Start către Finiş;
- film cu obiectivele istorice şi punctele de agrement de pe traseu;
- filmul evenimentului.
Evenimentul este organizat de Clubul NoMad Multisport şi se bucură de sprijinul partenerilor traditionali Renault, Kaufland, Merida, CST, Karcher, CARO City Resort şi al prietenilor de la RedBull.
Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro.
Doina Țiței, Clubul Sportiv NoMad Multisport
Email: info@ nomadmultisport.ro
Cel mai titrat sportiv prezent la o cursă de ciclism din România va lua startul duminică, 19 mai, la “Prima Evadare”
17.05.2019 “Prima Evadare”, cel mai mare maraton de ciclism cross-country (Point to Point XCP) din estul Europei, a reușit la fiecare din cele zece ediții să aducă noutăți în organizarea concursurilor de ciclism și a competițiilor de masă în sportul românesc: monitorizarea întregii curse din aer și de la sol, cu sute de voluntari, premii pentru toți participanții, albume foto și filmulețe personalizate pentru fiecare concurent, transmisia în direct a întregii curse și a evenimentelor care o precedă etc. La ediția a XI-a, se va consemna o nouă premieră: duminică, 19 mai, la start se va afla cel mai titrat sportiv prezent vreodată la o cursă de ciclism din țară. Este vorba despre norvegianca Gunn-Rita Dahle Flesja, care a câștigat 10 ediții de Cupă Mondială, 9 de Campionat European, medalia de aur la Olimpiada de la Atena și alte zeci de concursuri de mountain bike. A fost timp de 20 de ani ciclist profesionist de cross-country, din care 14 ani a făcut parte din aceeași echipă – Merida. Are cele mai multe curse de Cupa Mondiala câștigate de vreo sportivă, 30, ultima chiar anul trecut, înaintea retragerii din concursurile profesioniste.
Pasionații de ciclism o vor putea întâlni după cursă la Sosirea de la Snagov și vor putea discuta cu ea, vor primi autografe și face poze. Ea va sosi în România în noaptea dinaintea concursului și va mai rămâne câteva zile pentru a vizita Bucureștiul și împrejurimile sale.
Interesul tuturor, participanți și iubitori de ciclism, este mai ridicat ca la celelalte ediții, dovadă și numărul mare de înscriși, aproape de limita fixată de organizatori – 2.500. Pentru primii, poate și pentru că vor alerga alături de o sportivă legendară. Pentru ceilalți, pentru că o vor vedea concurând și poate și pentru că există șansa ca duminică să mai consemnăm o premieră: cursa să fie câștigată de o femeie!
La Masculin Elite se înregistrează cel mai mare număr de sportivi înscriși de când s-a introdus categoria în concurs: 19! În ultimii ani, un rol important l-au avut tacticile de echipă și de fiecare dată câștigătorul a fost susținut de un grup puternic. La start se vor afla mai mulți cicliști cunoscuți și dintre aceștia se va decide cel care va ridica deasupra capului trofeul cu aripi creat special pentru învingătorul acestei ediții. Alexandru Stancu (Dinamo BikeXpert), va încerca să-și apere titlul câștigat anul trecut. El cunoaște foarte bine traseul, obținând alte 3 locuri secunde. Și acum, clubul său va avea o echipă puternică și numeroasă, cu Ede Molnar, câștigătorul “Primei Evadări” de acum trei ani, Tudor Căzăceanu și Gerhard Moldansky, și completată chiar cu antrenorul echipei, Răzvan Jugănaru, care va concura și el!
Aceștia ar putea primi o replică puternică din partea membrilor echipei poloneze, CST 7R, condusă de campionul Poloniei la maraton XCM din 2017, Dariusz Batek, existând astfel posibilitatea ca după mai mulți ani în care au câștigat cicliștii români, trofeul să fie din nou adjudecat de un strain dupa victoria belgianului Wouter Cleppe in 2011 si 2012. Și Carcover va avea 3 reprezentanți, dintre ei, Raul Sînza și Jozsef Attila Malnasi putându-se implica în lupta pentru primele locuri. Ultimul, a câștigat de două ori categoria sub 19 ani la “Prima Evadare”. Favoriți la podium mai sunt și Lucian Logigan (Scott Faresin), câștigătorul Primei Evadări în 2013 și 2014, George Cristian Stan (NoMad Merida CST) sau fostul ciclist profesionist Alex Ciocan (Giant).
La fel de interesantă va fi disputa și la Elite Feminin, unde am putea consemna drept câștigătoare, după doi ani, o sportivă străină. Suzanne Hilbert (NoMad Merida CST), va avea o concurență puternică pentru a învinge a treia oară consecutiv. Pe lângă Gunn-Rita Dahle Flesja, trebuie menționată și Michalina Ziolowska (CST 7R), o sportivă cu foarte mare experiență, campioana Poloniei în 2015 și 2017 la maraton XCM.
Și lupta pentru restul categoriilor din cele 15 ale competiției va fi acerbă. Fiecare va avea ceva de câștigat: primele locuri – premii în bani și accesorii de biciclete, iar ceilalți – tricouri „Top 100”, medalii turnate în metal „Top 500” și poziții mai în față la Startul de anul viitor.
Cei care nu vor putea ajunge la Startul de la ora 10, de lângă Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, pe Aleea Privighetorilor, nr. 1 A, pe traseul “Primei Evadări” sau la Sosirea de la Complexul Astoria din Snagov, vor avea la dispoziție transmisia în direct a cursei, începând cu ora 9:30, apoi festivitatea de premiere. Imaginile vor putea fi urmărite pe https://primaevadare.ro/live/ și pe canalul de Youtube al concursului. Pentru cursă se vor folosi 4 camere fixe la Plecare, pe traseu și la Sosire și 4 mobile, pe cele două biciclete electrice din plutonul fruntaș, pe mașina de deschidere și într-unul din cele două elicoptere. Imaginile de calitate vor fi completate de comentariile și interviurile lui “Memo” Sebastian Vrânceanu, ajutat de Cristian “Zup” Damian.
Transmisii au avut sau urmează să aibă loc și de la Caro City Resort din Bucureşti, situat pe Bd. Barbu Văcărescu, nr. 164 A, odată cu ridicarea numerelor de concurs și a kitului de înscriere, eveniment ce are loc în cadrul expoziției dedicate sportului cu pedale. Tot aici, concurenții pot beneficia de mici reglaje gratuite la standul Renault Velo Service, care, prin tehnicienii săi, îi va ajuta și în timpul cursei cu mici reparații pe cei care vor întâmpina dificultăți. Tot Renault va crea pentru fiecare concurent un album foto personalizat. Pentru a intra în posesia lui, accesați https://primaevadare.ro/fotografiile-de-la-prima-evadare-2019/
Ca și la edițiile trecute, traseul va rezista numeroșilor participanți care-l vor parcurge. De mai mulți ani s-a creat și o a doua variantă, pentru timp ploios, pe care s-a mers și la alte ediții și care va fi utilizată și duminică. Față de cea clasică, aceasta înlocuiește o zonă de câțiva kilometri care ar putea fi cu noroi, cu o alta puțin mai scurtă, cu poteci pietruite, iarbă și asfalt. Înainte de a pleca în cursă, concurenții sunt sfătuiți să urmărească starea traseului la https://primaevadare.ro/update-traseu-2019 și să respecte sfaturile oferite de organizatori la adresa https://primaevadare.ro/sfaturi/. Și tot ca în fiecare an, traseul de concurs și drumurile adiacente au fost îmbunătățite, pietruite, nivelate în cea mai mare parte, curățate și marcate. În semn de mulțumire pentru sprijinul primit din partea autorităților, numele Primăriilor Otopeni, Tunari, Moara Vlăsiei, Balotești și Snagov se va regăsi pe spatele superbelor medalii de finisher și Top 500.
În ultima săptămână, pe contul de Facebook al competiției, s-au desfășurat multe concursuri. Iar avalanșa de premii va continua și la tombola de la final: https://primaevadare.ro/tombola-2019/
Servicii / facilităţi oferite de către organizatori participanţilor:
- marcare, amenajare şi curăţare traseu – 55 km;
- transmisia în direct a competiţiei pe paginile: https://primaevadare.ro/live/, https://www.facebook.com/primaevadare, YouTube
- cronometrarea cu 7 timpi intermediari;
- tricouri „Top 100” – oferite celor mai buni 100 de concurenţi;
- medalii turnate în metal „Top 500” – oferite primilor 500 de concurenţi;
- medalii turnate în metal pentru toţi concurenţii care trec linia de Sosire;
- album foto personalizat pentru fiecare participant şi serviciu de notificare a rezultatului prin SMS;
- porţie de paste oferite de Kaufland prin Chef Mehrzad Moghazehi;
- tricouri pentru fiecare participant;
- servicii de transport concurenţi / biciclete (de la Sosire către zona de Start) – 18 de autobuze
- premii de peste 8.000 de euro;
- premiul câştigătorului: 1.600 de lei;
- fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 6300 de lei;
- categorii de concurs (15): Elite Masculin, Elite Feminin, Ciclocros, Feminin Amatori, Masculin 15-19 ani, Masculin 20-29 de ani, Masculin 30-39 de ani, Masculin 40-49 de ani, Masculin peste 50 de ani, Tandem, Companie, Cuplu, Familie (4-8 ani şi 9-14 ani) şi Familie Extinsă (9-14 ani);
- puncte de alimentare (4), de prim ajutor, de încurajare a concurenţilor şi service pe traseu şi la final;
- 3 zile destinate ridicării pachetelor de concurs (16-18 mai, program: joi-vineri 18:30 – 21, sâmbătă 11 – 16:00);
- spălătorie de biciclete şi aparate de curăţat biciclete Karcher – 20;
- 3 echipaje de urgenţă;
- 11 echipaje de poliţie;
- 300 de voluntari;
- echipă de filmare;
- 20 de fotografi oficiali;
- garderobă – maşină specială destinată transportării obiectelor / hainelor de la Start către Finiş;
- film cu obiectivele istorice şi punctele de agrement de pe traseu;
- filmul evenimentului.
Evenimentul este organizat de Clubul NoMad Multisport şi se bucură de sprijinul partenerilor traditionali Renault, Kaufland, Merida, CST, Karcher, CARO City Resort şi al prietenilor de la RedBull.
Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro.
Doina Țiței, Clubul Sportiv NoMad Multisport
Email: info@nomadmultisport.ro
Prima Evadare 2019, sub sceptrul Gunn-Ritei Dahle Flesja
Peste alți 10 ani, când vom depăna amintirile strânse la cel mai mare maraton de ciclism cross-country (Point to Point XCP) din estul Europei, așa cum am făcut-o anul trecut la ediția-aniversară 10 ani de “Prima Evadare”, primul gând privind competiția desfășurată duminică 19 mai se va îndrepta spre Gunn-Rita Dahle Flesja.
Prezența sa la start a conferit o valoare și mai mare concursului ce se desfășoară în pădurile și pe câmpurile de la marginea Vechilor Codri ai Vlăsiei. Retrasă de doar câteva luni din circuitul profesionist, fiind campioană europeană en-titre la proba de mountain bike maraton XCM, cea supranumită „Mountain bike Queen”, a marcat acest sport timp de peste două decenii și de duminică și pe pasionații de ciclism din țară. Am putut să ne dăm seama cu toții, la faţa locului sau în transmisiile live, de ce este supranumită „Regina mountain bike”-ului. Nu doar pentru că câștigat 10 Cupe Mondiale, 9 Campionate Europene și medalia de aur la Olimpiada de la Atena, palmares unic în lumea mtb-ului, dar carisma, politețea și naturalețea pe care le prezintă atunci când merge pe bicicletă, dă interviuri sau premiază concurenții, așa cum a făcut duminică, la cea de-a XI-a ediție a “Primei Evadări”, o fac să arate ca o regină neîncoronată.
Ca la fiecare ediție, pregătirea și desfășurarea concursului a testat din nou limitele organizatorilor mai ales ca a plouat in fiecare zi timp de 2 saptamani si lucrarile de amenjare au fost mult îngreunate. În fiecare an, desfășurarea de forțe este uriașă și totul trebuie pregătit până în cel mai mic detaliu, la un concurs la care participă peste 2.000 de oameni. Iar la această ediție, vremea a fost un adversar puternic ce a trebuit depășit. Dar aprecierile privind organizarea primite din partea unei sportive care a luat parte la cele mai importante competiţii de pe mapamond, au mai făcut să treacă oboseala acumulată în săptămâni şi chiar luni de muncă.
Adrenalină, efort şi strategii de echipă pentru sportivii experimentaţi, distracție și tactici de abordare a traseului pentru ceilalți, soare şi căldură pentru toată lumea, după atâtea ploi, iată care au fost ingredientele unei zile reușite pentru cei care au concurat. Iar pentru susţinătorii lor şi fanii mişcării, o evadare în natura care a mai rămas la marginea Bucureștiului, o trecere spre vară și petrecerea timpului într-un mod plăcut în aer liber, în parcă singura zi călduroasă din această lună ce n-a stat sub ameninţarea ploii.
A fost o cursă nebună în faţă, de departe cea mai disputată din cele 11 de până acum. Majoritatea concursurilor se decideau pe la jumătatea traseului, atunci când se desprindea cel mai în formă concurent și, ajutat de coechipieri, își creștea constant avansul. Acum lucrurile au stat cu totul altfel. La intrarea în pădure, primii 15 clasaţi în acel moment au greşit drumul, fiind întrecuţi de un grup numeros de urmăritori! Au reînceput depăşirile, iar la Stână, după 9 kilometri parcurşi, se formaseră trei grupuri de circa 10 ciclişti fiecare, care s-au păstrat până la final. Primul, alcătuit în majoritate de cei de la Elite Masculin, al doilea de restul concurenţilor de la Elite şi de cei care au luptat pentru poziţiile fruntaşe la principalele categorii la Masculin şi Ciclocros, iar un al treilea, condus de foştii ciclişti profesionişti Gunn-Rita Dahle Flesja şi Alex Ciocan, alături de Timotei Pacurar si Marin Marian de la NoMad Merida CST. Au urmat mai multe sprinturi şi încercări de evadari, anihilate însă de pluton sau de colegii de echipa ai favoritilor. Cu 2-3 kilometri înainte de final, Raul Sînza (Carcover) a reuşit să treacă în frunte, pe o poteca mai tehnica şi să câştige, profitând şi de faptul că Ede Molnar (Dinamo BikeXpert), învingător acum 3 ani la Prima Evadare, a făcut pană la trecerea peste calea ferată aflată la intrarea în ultimul kilometru. Locul 3 îi revine campionului polonez de mtb Dariusz Batek (CST 7R), care era cumva favorit, avand in vedere palmaresul lui. Insă faptul ca nu cunosteau asa bine traseul a fost un dezavantaj. Echipa a mai avut 3 clasaţi în primii 7! A fost o cursă fantastică, viteza medie a primilor 10 fiind de 32,5 km/h, iar diferenţa dintre ei de sub un minut, cu câştigătorul de anul trecut, Alex Stancu (Dinamo BikeXpert), încheind acest pluton!
O menţiune importantă pentru tânărul de perspectivă Patrick Pescaru (NoMad Merida CST), care la doar 17 ani a stat toată cursa în grupul fruntaş, câştigând a doua oară consecutiv categoria Masculin 15-19 ani şi încheind pe locul 7 la General. La Elite Feminin, îmbrăcată în costumul alb cu stele de campioană europeană, Gunn-Rita Dahle Flesja şi-a mai trecut o victorie în palmaresul greu de egalat de vreo sportivă, câştigând fără probleme cu un avans de 10 minute faţă învingătoarea ultimelor două ediţii, Suzanne Hilbert (NoMad Merida CST). Podiumul a fost completat de colega sa de club, Salome Bondor. Acordat în premieră, premiul Renault Off-road Challenge pentru cel mai tehnic rider pe o porţiune de traseu de circa 2 km, care a cuprins si celebrul segment “La crocodili”, i-a revenit lui Vlad Dobre (NoMad Merida CST).
Sunt câţiva ciclişti care au câştigat ani la rând categoria la care au concurat. Gyorgy Levente se impusese de 8 ori la Masculin 40-49 de ani, de fiecare dată de când s-a introdus această categorie în concurs. Duminică, a întâmpinat probleme, iar victoria i-a revenit lui Romulus Veştemean (Măgura Cisnădie). Câştigătorul ediţiei I a Primei Evadări, Daniel Marius Roşioru (PlayBike), a reuşit să-şi adjudece a treia oară consecutiv categoria Masculin 30-39 de ani. Cu 7 titluri la Ciclocros, Ştefan Morcov a absentat din motive medicale. Chiar si asa a transmis un mesaj public pe facebook ca va reveni la anul sa-si recupereze titlul :). Lupta pentru podiumul categoriei a fost foarte strânsă, cu 3 schimbări de lider în ultimii 7 km, Constantin Dumitrana (Evergreen) învingând în cele din urmă. La Tandem, după două victorii consecutive, Gabriel şi Cătălin Neagu pierd primul loc în faţa lui Edit şi Botond Toke.
Cora Balteş (Scott Faresin) îşi păstrează titlul la Feminin Amatori Open. La fel, Luca şi Pavel Bodareu (Călăraşi Cycling) la Familie 9-14 ani, părinte şi copil şi Cecilia Dalvaru şi Florin Coclea la Cuplu.
O schimbare de locuri a fost între Renault şi Vodafone, prima învingând anul acesta la Companii. După 4 victorii ale lui Alin Toader şi Marian Frunzeanu la Familie 9-14 ani, rudă şi copil, Avram şi Andrei Alexandru (MTB Academy) au fost învingători în premieră. Alţi câştigători pentru întâia oară: Tudor Alexandru şi Adrian Vlad (Familie 4-8 ani, părinte şi copil), Ciprian Comişan (Dinamo BikeXpert) la Masculin 20-29 de ani şi norvegianul Rod Esben (Euxin) la Masculin peste 50 de ani.
Deja e o tradiţie ca inovaţiile să fie prezente la „Prima Evadare”. Nici acum n-au lipsit albumul foto personalizat şi oferirea timpului realizat şi a locului ocupat prin sms, imediat după încheierea cursei, fiecărui participant. Pentru al treilea an consecutiv, cursa şi festivitatea de premiere s-au transmis în sistem olimpic live pe conturile de Facebook, Youtube şi Instagram ale competiţiei. Au existat 10 camere fixe în 3 locaţii: la Plecare, pe traseu şi la Sosire, dar şi 4 camere mobile: pe o bicicletă electrică din plutonul fruntaş, pe două maşini de deschidere şi într-unul din cele două elicoptere. Daniel Osmanovici a luat pulsul concurenţilor la Start şi apoi l-a ajutat pe „Memo” Sebastian Vrânceanu la comentarea cursei. Cristian „Zup” Damian a asigurat comentariul ambiental la Sosirea de la Complexul Astoria de la Snagov, apoi, împreună cu Memo, au susţinut festivitatea de premiere. Au fost interviuri atât la Start, cât şi la Finiş, dar şi tradiţionalele emisiuni live pe Facebook în zilele premergătoare cursei, de la înscrierea concurenţilor sau după sosirea Gunn-Ritei Dahle Flesja în ţară. Şi alături de susţinători şi fani, Bălaşa Percussion Group i-a încurajat pe concurenţi pe porţiunile mai grele de traseu şi la Sosire.
Toţi cei care au trecut linia de finiş au fost premiaţi cu diplome, tricouri şi medalii, au primit o masă caldă şi băuturi hidratante, fructe de la kaufland, au avut posibilitatea să se spele şi să-şi cureţe bicicletele in zona de spalare care a avut 20 de puncte de spalare oferite de Karcher Romania. Pe traseu au existat mai multe puncte de alimentare şi hidratare, de rezolvare a micilor probleme tehnice şi autobuze la Sosire pentru întoarcerea concurenţilor în Bucureşti. Cursa a fost monitorizată de organizatori, folosindu-se 300 de voluntari, două elicoptere, maşini de intervenţie, echipaje de poliţie şi de urgenţă. Învingătorii celor 15 categorii de concurs au primit premii în bani şi produse conexe domeniului, iar toţi concurenţii, medalii, tricouri sau premii-surpriză la tombole şi un kit de înscriere generos. Şi în zilele ce au precedat cursa s-au acordat numeroase premii în urma concursurilor desfăşurate pe contul de Facebook al competiţiei.
Institutiile statului au inceput sa fie reprezentate chiar in concurs participand concurenti atat din cadrul Brigazii Rutiere cat si de la Consiliul Judetean Ilfov.
Primariile aflate de-a lungul traseului s-au implicat si ele mai mult, fiecare cu ce a putut. Poate si de aceea, anul acesta pe spectaculoasele medalii se afla numele fiecarei localitati prin care se trece.
An de an, traseul pe care se desfăşoară competiţia şi drumurile adiacente au fost îmbunătăţite, pietruite şi nivelate în cea mai mare parte. Înainte de fiecare concurs ele sunt curăţate, marcate şi întreţinute corespunzător, putând fi folosite pentru mişcare tot anul. La această ediţie, datorită precipitaţiilor căzute în această primăvară, s-a optat pentru traseul conceput special pentru vreme dificilă, ce cuprinde 20% drumuri de pământ şi 80% trasee amenajate. Față de cel clasic, acesta înlocuiește o zonă de câțiva kilometri cu noroi, cu alta puțin mai scurtă, cu poteci pietruite, iarbă și asfalt. Şi acum s-a respectat tradiţia şi a existat şi un deschizător pe motocicletă, Adrian Răduţă, multiplu campion internaţional şi naţional la motocross.
Evenimentul a fost organizat de Clubul NoMad Multisport şi s-a bucurat de sprijinul partenerilor tradiţionali Renault, Kaufland, Merida, CST, Karcher, CARO City Resort, Nivea Men şi al prietenilor de la RedBull.
Pentru detalii suplimentare puteţi accesa www.primaevadare.ro.
Doina Țiței, Clubul Sportiv NoMad Multisport
Email: info@nomadmultisport.ro
“PRIMA EVADARE” 2019 ÎN CIFRE
- traseu – 50 de kilometri
- concurenţi înscrişi – 2.582
- numărul participantelor înscrise – 296
- numărul concurenţilor peste 50 de ani înscrişi – 121
- vârsta celui mai tânăr participant – 4 ani
- numărul copiilor sub 15 ani înscrişi – 255
- cupluri concurente înscrise – 33
- categorii de concurs – 15
- premii de peste 8.000 de euro
- premiul câştigătorului: 1.800 de lei
- fond de premiere sportivi legitimaţi (7 concurenţi): 6.500 de lei
- 4 puncte de alimentare şi hidratare pe traseu şi la Sosire
- numărul voluntarilor – 300
- 6 echipaje de urgență
- 18 echipaje de poliție
- 1 elicopter pentru fotografierea, filmarea si monitorizarea cursei
- 6 ore de transmisie live a evenimentului
- 20 de fotografi oficiali
- servicii de transport concurenţi / biciclete (din zona de Sosire către zona de Start) – 15 autobuze
- 22 km au avut de parcurs copiii mai mici de 9 ani
- cronometrarea cu 5 timpi intermediari
- tricouri “Top 100”, oferite celor mai buni 100 de concurenţi
- medalii turnate în metal “Top 500”, oferite primilor 500 de concurenţi
- tricouri, kit-uri de înscriere şi medalii pentru participanţi – 2.582.
Declaraţii “Prima Evadare” 2019
Raul Sînza, câştigător “Prima Evadare” 2019
A fost o cursă foarte rapidă. Nimeni nu s-a putut desprinde în sprint de pluton. Pe final, a fost o porţiune tehnică cu noroi şi acolo am făcut diferenţa. Fiind fără urcări, seamănă cu o cursă de şosea. Este o victorie foarte importantă pentru că e o cursă foarte mediatizată. A fost prima mea participare la “Prima Evadare”. Îmi place să merg pe noroi. N-am avut însă anvelope de noroi. Am avut câteva alunecări, dar le-am controlat şi n-am căzut. A fost un lucru deosebit pentru mine că am concurat alături de o sportivă atât de mare ca Gunn-Rita Dahle Flesja.
Gunn-Rita Dahle Flesja (ambasador Merida), câştigătoare “Prima Evadare” 2019
S-a pornit în cursă cu o viteză înfricoşătoare. Trebuia să fii atent. Pe parcurs, cei din faţă s-au depărtat şi am găsit un grup bun cu care am mers până la Sosire. Partea cu noroiul din final a fost funny. Trebuia să-ţi foloseşti abilităţile, să fii concentrat şi să încerci să-ţi menţii echilibrul. Obiectivul anului viitor ar fi să vin cu întreaga familie la Transilvania Bike Trails Race. Mi-aş dori să mă întorc şi aici. Este o cursă care îmi place, cu multă distracţie. M-am bucurat de ea. Sunt foarte fericită că am fost aici. Vă mulţumesc tuturor!
Patrick Pescaru 17 ani (NoMad Merida CST), câştigătorul categoriei Masculin 15-19 ani, locul 7 la General
Am plecat bine în cursă, am stat mereu între primii 5-10. Cu doi km înainte de final, polonezul Dariusz Batek a alunecat un pic. Atunci s-au distanţat primii doi clasaţi la General. La calea ferată am făcut pană. N-am venit chiar pe jantă, dar m-au mai depăşit doi concurenţi. Sunt mulţumit de rezultat. Cine a avut mai multă forţă în final, un pic de noroc şi poate cauciucurile bine alese a câştigat. N-au fost probleme cu traseul. Majoritatea drumurilor au fost pietruite, nu s-au mai încărcat roţile de noroi. Organizarea, ca întotdeauna, de top.
Daniel Marius Roşioru (PlayBike), câştigătorul ediţiei I a “Primei Evadări”, a treia victorie consecutivă la categoria Masculin 30-39 de ani
“Prima Evadare” este concursul de referinţă din România. Organizarea de care se bucură reprezintă un etalon la noi în ţară.
Rod Esben (Euxin), câştigătorul categoriei Masculin 50+
Lucrez la Tulcea în domeniul transportului naval. Am venit pentru prima oară la această competiţie. Pentru mine a fost foarte bine. O cursă foarte frumoasă. M-am bucurat de ea. Sunt foarte fericit că am câştigat. O organizare foarte bună. A fost extraordinar că a fost invitată Gunn-Rita Dahle Flesja, „Regina mountain bike”-ului.
Alex Ciocan (Wingman Giant)
Cursa este foarte spectaculoasă. La ea, întâlnim două categorii de sportivi: unii care se descurcă pe un astfel de traseu şi se bat să câştige şi alţii care vin pentru fun, distracţie, atmosferă şi anturaj. Odată cu ploaia de anul acesta, au apărut foarte multe zone tehnice pe traseu. Depindeai de mai mulţi factori. Trebuia să fii tehnic, să-ţi alegi cauciucurile potrivite, presiunea din ele cea mai bună, să ştii când să stai la plasă şi când să tragi. De aceea n-au mai contat echipele atât de mult. Organizarea este tot timpul impecabilă. A fost un mare plus aducerea unui sportiv aşa mare ca Gunn-Rita. Este o tipă foarte faină. Am mers cu ea o bună bucată de drum. Clar este la alt nivel. Se poate bate pe anumite trasee cu cei mai buni dintre sportivii noştri. Nu cred că acesta este traseul care să-i pună cel mai bine în valoare calităţile.
Dragoş Bucurenci (consultant şi trainer de comunicare), locul 221 la General, a doua oară la “Prima Evadare”
Traseul mi s-a părut mai uşor decât acum 2 ani. Atunci cred că am mers pe jos 20% din el. Acum au fost maxim 500 de metri. Mi-a plăcut foarte tare. O combinaţie între noroi şi plăcerea pedalatului. Clar o să mai vin. Organizarea – impecabilă şi am apreciat anul acesta prezenţa celor care ne-au încurajat pe drum, care sunt foarte importanţi. Oameni care ne-au aplaudat, cei care au bătut din tobe. La concursurile de afară sunt foarte mulţi şi contează mai mult decât băuturile izotonice. Felicitări! Mi se pare impesionant să organizezi aşa ceva. Este foarte bine să existe combinaţia între sportivii de elită şi cei amatori pentru că astfel există o inspiraţie şi un motiv în plus pentru cei care avem acest hobby să venim.
Daniel Georgescu (realizator TVR), locul 276 la General, a opta oară la “Prima Evadare”
A fost distractiv, foarte frumos. Chiar şi ultima bucată de noroi nu pot să zic că m-a speriat. Anvelopele de noroi fac diferenţă pe un astfel de traseu. Lumea chiar a părut că se distrează. Tuturor părea că le place. Merg la foarte multe concursuri în ţară, dar la “Prima Evadare” este cea mai bună organizare, cea mai bună atmosferă la Start, la Finiş şi chiar şi la ridicarea kiturilor de participare. A fost extraordinar să fiu pe acelaşi traseu cu cea mai titrată sportivă din istoria mtb-ului.